Kansallisen veteraanipäivän juhlallisuudet Lahdessa torstaina 27.4.2023

Kansallista veteraanipäivää vietetään torstaina 27.4. Tämän vuoden teemana on Sotiemme opetukset – Tulevaisuutemme turvaksi, Lärdomar av våra krig – för vår framtida säkerhet. Pääjuhlaa vietetään Turussa ja sitä voi seurata Ylen kanavien kautta. Veteraanipäivää on vietetty jo vuodesta 1987. Ensimmäistä veteraanipäivää vietettiin vuonna 1987 Lahdessa osana Suomen itsenäisyyden 70-vuotisjuhlavuotta. Vuoden 2023 alussa sotiemme veteraaneja oli noin 3000 ja veteraanien puolisoita noin 9000.

Juhlallisuudet Lahden Ristinkirkolla

Tämän vuoden veteraanipäivän juhlallisuudet järjestetään torstaina 27.4. Ristinkirkossa. Tapahtumat alkavat kunnianosoituksin sankarihaudoilla kello 9.30. Seppeleen laskusta Vapauden hengetär -patsaalle ja Karjalaan jääneiden muistokivelle vastaavat Lahden kaupunki, nuorisovaltuusto, Karjalaseura, puolustusvoimat ja seurakuntayhtymä.

Nuoren puheen pitää Lahden nuorisovaltuuston puheenjohtaja Mona Parviainen. Esiintymässä ovat Lahden Veteraanisoittokunta ja Lahden Mieskuoron Velihopeat. Tilaisuuden juontaa Lahden Sotaveteraanit ry:n puheenjohtaja Kari Siljander.

Tilaisuus jatkuu kello 10.00 kirkkotilaisuudella. Lahden kaupungin puheenvuoron tulee pitämään kaupunginhallituksen 3. varapuheenjohtaja Milla Bruneau. Kansallisen Veteraanipalkinnon tulee luovuttamaan Päijät-Hämeen Sotaveteraanipiirin puheenjohtaja Hannu Rahkonen.

Sanajumalanpalveluksen saarnasta ja liturgiasta vastaa Lahden seurakuntien pastori Pauli Pietiläinen. Kirkkotilaisuuden jälkeen on kahvitilaisuus.

Kansallinen Veteraanipalkinto Päijät-Hämeen Rauhanturvaajille

Tammenlehvän Perinneliitto ry yhteistoiminnassa Kaatuneiden Muistosäätiön kanssa jakaa vuosittain Kansallisen Veteraanipalkinnon. Palkinnon tarkoituksena on muistaa veteraanityössä tai veteraanien perinnetyössä kunnostautuneita henkilöitä tai yhteisöjä. Tänä vuonna kolmen veteraanijärjestön (Sotainvalidit, Sotaveteraanit ja Rintamaveteraanit) ehdottamana palkinto myönnettiin Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat ry:lle ja luovutetaan veteraanipäivän kirkkotilaisuudessa 27.4. Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat ovat tukeneet veteraaneja monin eri tavoin kaikkialla Päijät-Hämeessä.

Tilaisuutta voi seurata myös kotoa käsin

Tilaisuus on kaikille avoin ja toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi. Lahden veteraanipäivän juhlallisuuksia voi seurata Lahden seurakuntien YouTube-kanavalta ja Lahden kaupungin verkkosivuilta.

Lahden kaupunki

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy