Karjalaiset kesäjuhlat Mikkelissä 15.–16.6.2024

Karjalaiset kesäjuhlat Mikkelissä

Kaikille avoimet valtakunnalliset Karjalaiset Kesäjuhlat® järjestetään 73. kerran Mikkelissä 15.–16.6.2024. Tapahtumassa on ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisellekin. Tervetuloa kokemaan välitön ja juureva karjalainen yhteisöllisyys!

Mikkeli ja juhlien pääpaikka monitoimiareena SaimaaStadiumi täyttyy karjalaisesta kulttuurista ja perinteistä, messu- ja torivilinästä, musiikista, seminaareista ja värikkäistä kansallispuvuista. Ilmassa on myös karjalanpiirakan tuoksua. Karjalaiset kesäjuhlat ovat kaikkien juhlat. Niiden tunnelma houkuttelee osallistumaan kerta toisensa jälkeen.

– Kutsumme kaikkia jakamaan juhlatunnelmaa ja nauttimaan iloisesta sie-mie-hengestä kanssamme. Jotain taikaa näissä Karjalaisissa kesäjuhlissa on, innostaa juhlatoimikunnan puheenjohtaja Eija Vänskä-Sinkkonen, jolle juhlat ovat jo 45:nnet.

Karjala-messut ja lasten ohjelma uutuutena

Viikonlopun ohjelmaan kuuluvat monet perinteiset elementit: hengelliset tilaisuudet, kuorokavalkadi, SM-kyykkä, maraton sekä iltatilaisuudet kuten Viipurin Lauluveikkojen konsertti tuomiokirkossa. Viikonloppu huipentuu sunnuntaina 16.6. Karjalaisen kansan messuun, kansallispukuisten marssijoiden ja lippujen juhlakulkueeseen ja päiväjuhlaan SaimaaStadiumilla.

Uutena ohjelmassa on SaimaaStadiumilla järjestettävät Karjala-messut karjalaisine toreineen, seminaareineen ja muine oheisohjelmineen. Lapsilla ja nuorilla on karjalaisteemaisen askartelun ohessa mahdollisuus tutustua Stadiumin SuperCorner -aktiviteettipuistoon. Karjalaisten kesäjuhlien koko ohjelma on ohessa.

Pääsylipputiedot julkaistaan myöhemmin Karjalaisten kesäjuhlien verkkosivuilla.

Kierrätä Karjalaa on juhlien teema

Kesäjuhlien teemana on Kierrätä Karjalaa. Sillä halutaan tuoda esille evakkokarjalaisten pitkää kiertomatkaa ja arvokasta kulttuuriperintöä ja sen uudistamista kestävän karjalaisen kulttuuriperinnön hengessä.

Kesäjuhlat järjestetään pitkälti talkoovoimin, mukana on satakunta talkoolaista pääosin Karjalan Liiton Etelä-Savon piiristä. Yhteistyökumppaneina ovat myös Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta ja Mikkelin kaupunki.

 Puheenjohtaja Martti Taljan kesäjuhlamuistoja

– Karjalaisissa pitäjä- ja karjalaseuratapahtumissa olen käynyt 1960-luvulta alkaen. Ensimmäiset Karjalaiset kesäjuhlat kohdallani olivat varmaan Tampereella vuonna 1972. Entiseen aikaan juhlat pidettiin ulkona urheilukentillä. Lippukulkue ja liput ympäri kenttää toivat juhlan tuntua. Monisatapäiset tanhuesitykset täyttivät koko viheriön, kertoo Karjalan Liiton puheenjohtaja Martti Talja.

Helsingin tapahtumassa 2010 hän oli lippukulkueessa kantamassa sukuseuransa lippua.

– Mikkelissä olin juhlimassa kesäjuhlia edellisen kerran vuonna 1986. Kesäjuhlat ovat tärkeä karjalaisen kulttuurin esittelytilaisuus eri puolilla Suomea. Näymme muille suomalaisille. Karjalainen kansa tulee tapaamaan toisiaan ja verestämään muistojaan.

Tärkeässä osassa pääjuhlan ohessa ovat lukuisat viikonlopun aikana järjestettävät tapahtumat kirkollisista tapahtumista iltamiin. Karjalaisuuden sisältöä käsitellään juhlien yhteydessä järjestetyissä seminaareissa. Seminaarit laajentavat tietämystä karjalaisuudesta.

– Erilaisena ympäristönä on mieleeni jäänyt Bombatalolla Nurmeksessa pidetty juhla vuonna 1979. Lahden juhlassa vuonna 2012 oli muotinäytös, jossa hyödynnettiin karjalaisten kansallispukujen kuoseja.

”Taasha myö tavataa” Mikkelin Karjalaisilla Kesäjuhlilla!

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy