Lahden kaupungintalon sisäpihalle uutta taidetta

Havainnekuva Kirsi Kaulasen Maa on voimaa -teoksesta

Kaupungintalon sisäpihalle toteutetaan taiteilija Kirsi Kaulasen Maa on voimaa -teos.

Taideteoksen materiaalina on kiillotettu, ruostumaton teräs, joka peilaa ympäristöään. Teokseen tuleva valaistus muodostaa pimeän aikaan vahvan elementin, joka lisää teoksen vaikuttavuutta. Taideteos sijoittuu kaupungintalon katetulla sisäpihalla olevan pystysuoran hormirakenteen päälle.

Valitsijaraadin mukaan Maa on voimaa -teos on taiteellisesti korkeatasoinen ja ottaa hyvin haltuun sille annetun tilan ja muodostaa sisäpihalle vahvan identiteetin. Teoksen villi muoto toimii hyvin kontrastina tilan järjestäytyneisyydelle ja teoksen symmetria on rikottu taitavasti.

Teoksen ornamentiikkaan on otettu vaikutteita Suomen uhanalaisten kasvien juurista. Juuret on teemana moniulotteinen ja tuo modernia kasviornamentiikkaa sekä orgaanisuutta jugend-arkkitehtuuriin. Teoksen koettiin sopivan erinomaisesti paitsi Lahden kaupungintalon henkeen myös ympäristöpääkaupunki Lahteen.

Taideteos valittiin rinnakkaisen luonnostilauksen kautta. Mukaan kutsuttiin neljä taiteilijaa: Kirsi Kaulanen, Heini Riitahuhta, Hanna Vihriälä ja neljäs taiteilija, joka kuitenkin jättäytyi hankkeesta lopulta pois. Lopullisen teoksen toteuttajaksi valittiin Kirsi Kaulanen. Teoksen hankintahinta on 85 000 euroa.

Teosvalinnan tekivät kaupungintalon perusparannushankkeen kahdeksanhenkinen taidetyöryhmä, johon kuuluvat kohteen pääsuunnittelija, taidekoordinaattori sekä edustajat Lahden kaupungilta, Lahden museoilta ja Kauno ry:ltä.

Lahden kaupungintalo on Eliel Saarisen suunnittelema, vuonna 1912 valmistunut arvorakennus. Teos sijoittuu Lahden kaupungintalon sisäpihalle, joka katetaan osana rakennuksen laajaa perusparannushanketta. Rakennus käy läpi suuren rakenteellisen, taloteknisen ja toiminnallisen muutoksen. Perusparannus toteutetaan rakennuksen eri aikakausien rakennushistoriaa vaalien.

Kaupungintalon perusparannus alkoi 2021 ja valmistuu tänä kesänä. Kaupungintalo otetaan käyttöön syksyllä 2023. Teos asennetaan paikoilleen syksyllä 2023, tarkempi ajankohta julkaistaan myöhemmin.

Kirsi Kaulanen

Kirsi Kaulanen (s.1969 Helsingissä) on nykyään Porvoossa asuva kuvanveistäjä. Hänen taiteensa käsittelee ihmisen paikkaa luonnossa ja luonnon osana. Taiteilija haluaa teoksillaan puhua haavoittuvan elämän ja luonnon puolesta.

Teosten muodot syntyvät ruumiinmuistista, metsässä ja tunturissa kävelemisestä. Teokset ovat veistoksellisia maisemia, jotka imaisevat sisäiseen maailmaansa, kerrostuneiden yksityiskohtien pyörteeseen. Päämateriaaleja Kaulasen teoksissa on kiillotettu ruostumaton teräs ja valo. Teräksen laserleikkaus mahdollistaa hyvin hentojen ja hauraiden piirustusten leikkaamisen. Valo kasvattaa veistoksista tilateoksia, veistokset muodostavat tilaan valo- ja varjopiirroksia.

Kuvanveistäjä Kirsi Kaulaselle myönnettiin Suomi-palkinto vuonna 2022 ja hän on kokenut julkisen taiteen tekijä. Hän voitti presidentti Mauno Koiviston muistomerkin suunnittelukilpailun ehdotuksellaan Välittäjä. Kaulanen on osallistunut näyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla vuodesta 1988 lähtien.

Lahden kaupunki

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy