Lahden museoiden uusi teosjulkaisu Hollolan kuntakeskuksesta

Lahden kaupunginmuseon Tutkimuksia-sarja saa jatkoa! Hollolan kuntakeskuksen kehittämistoimia koskeva artikkelikokoelma julkaistaan 26.8 klo 11 Hollolan torilla. Elomarkkinoiden keskellä järjestettävässä tilaisuudessa kuulemme lyhyesti Muistamon projektipäällikkö Sini Ojalaa Lahden Historiallisesta museosta, sekä osuuskauppa-arkkitehtuurista ja kuntakeskuksen 80-luvusta teokseen kirjoittanutta arkkitehtia (TkT) Eeva Aarrevaaraa. Teosta on mahdollista ostaa paikan päältä ja lisäksi museolaisia on mahdollista jututtaa asiasta kuin asiasta!

Kirja pohjautuu Muistamon keskusteluiltoihin, joita järjestettiin kuntakeskuksen kehittämissuunnitteluun liittyen kevään 2022 aikana Hollolan kirjastossa. Kirja on näiden keskusteluiltojen pohjalta koottu artikkelikokoelma. Ääneen pääsevät entinen kunnanjohtaja Seppo Jokipelto, sekä tutkijat Riitta Niskanen, Elisa Lindell, Eeva Aarrevaara ja Tommy Lindgren. Lisäksi Muistamon tilaisuuksia luotsanneet Sini Ojala ja Nea Vallas (os. Uusisalo) avaavat teoksessa keskusteluiltojen taustaa. Teoksen ovat toimittaneet Liisa Koskelainen, Tiina Rekola, Sini Ojala ja Nea Vallas.

”Teos kertoo Hollolan kuntakeskuksen historian vaihe vaiheelta. Se osoittaa, että kuntakeskuksella on juuret ja alue on otettu omaksi, vaikka sen historia on näennäisesti suhteellisen lyhyt”, museoamanuenssi Sini Ojala pohtii.

Muistamo on Historiallisen museon osallistavan työn kasvot. Muistamo-toiminnan kautta rakennetaan osallistavia näyttelyosuuksia osaksi kesällä 2024 aukeavaa perusnäyttelyä. Hollolan kuntakeskuksessa järjestetyt kolme keskusteluiltaa Salpakangas eilen, tänään ja huomenna olivat osa kevään 2022 ajan käynnissä ollutta Muistamon konseptin pilotointia. Lahden Historiallinen museo on osa alueellisena vastuumuseona toimivaa Lahden museoiden organisaatiota, minkä ansiosta toimintaa järjestetään ympäri Päijät-Hämettä. Muistamo tarttuu aiheisiin, jotka kiinnostavat alueellamme liikkuvia, jotka puhututtavat ja joista haluttaisiin puhua enemmän. Muistamo tarjoaa tilan keskustelulle ja kerää samalla muistitietoa perusnäyttelyä varten.

”Muistamo on yksi tavoistamme olla läsnä meitä ympäröivässä yhteiskunnassa. Sen kautta voimme avata esimerkiksi vaikeiden ilmiöiden taustoja tarjoamalla tilan ihmisten väliselle vuorovaikutukselle”, tutkija Nea Vallas kertoo.

Lahden kaupunki

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy