Lahdessa uutta vuotta juhlitaan näyttävällä ja visuaalisella Kummallinen talvi -valoteoksella!

Lahden kaupungintalo. Kuva: Juha-Pekka Huotari

Lahtelaiset uuden vuoden juhlijat pääsevät tänä vuonna kokemaan upean Kummallinen talvi -valoteoksen, jossa yhdistyvät valo, ääni ja musiikki. Valoteoksen keskiössä ovat Lahden kaupungintalo, Eliel Saarisen puisto, Kaupungintalonpuisto sekä erityisesti kaupungintalon torni.

Vuonna 2024 juhlistetaan Kirsi Kunnas 100 -juhlavuotta, jonka kunniaksi yleisö pääsee nauttimaan Kunnaksen ihastuttavista runoista uudesta vuodesta loppiaiseen esitettävän valoteoksen yhteydessä. Valosuunnittelusta sekä teoksen toteutuksesta vastaa lahtelainen valosuunnittelija Timo Saarinen. Tapahtumatoteutuksen järjestävät yhteistyössä Lahden kaupunki ja Lahden Lasten Talvikarnevaalit sekä Lahti Energia.

– Valoshow on monin tavoin ympäristön kannalta kestävämpi tapa juhlistaa uutta vuotta verrattuna perinteiseen ilotulitukseen. Siksi haluamme olla mukana mahdollistamassa sitä, toteaa Lahti Energian toimitusjohtaja Jouni Haikarainen.

Valosuunnittelija Timo Saarisen mukaan teos on visuaalinen matka urbaanin ympäristön ja luonnon vaikuttavuuden rajapintaan.
– Teoksen valot luovat vastakohtia, jotka muistuttavat luonnon kauneudesta, sen ainutlaatuisuudesta ympärillämme sekä kaiken mahdollisuudesta olla harmoniassa keskenään. Ennen kuin on liian myöhäistä! Teosta kuljettavat runot, jotka tekevät kokonaisuudesta monimuotoisen, mutta myös ajatuksia herättävän.

Milloin?

Valoteos esitetään uudenvuodenaattona sunnuntaina 31.12. kello 18.00–02.15. Esitys toteutetaan aattona äänentoistolla vahvistettuna aina 20 minuutin välein. Esitys kestää kerrallaan noin 7 minuuttia. Muun ajan valoteos on nähtävänä staattisena. Uudenvuodenaattona paikalla on myös Sipi-Pellen herkkukoju kello 18.00 alkaen.

Teoksesta voi nauttia ajalla 1.–6.1.2024 kello 18.00–02.15 ja sunnuntaina 7.1.2024 kello 18.00–20.15. Tällöin teoksen äänimaailman voi ladata QR-koodin kautta omalle kännykälle tai muulle älylaitteelle. QR-koodeja sijoitetaan näkyville paikoille kaupungintalon puistojen alueille. QR-koodi on ladattavissa myös kaupungin lahti.fi -verkkosivulta.

Missä?

Lahden kaupungintalo (Harjukatu 31) sekä Eliel Saarisen puisto ja Kaupungintalonpuisto toimivat valoteoksen näyttämönä. Esityksestä voi nauttia, saapui paikalle mistä suunnasta tahansa.

Valoteoksen musiikki ja runot

Teoksen äänimaiseman on luonut ääni- ja valosuunnittelija, Lahden kaupungin kulttuuripalveluiden tekninen tuottaja Joni Kallio. Äänimaiseman kantavina teemoina ovat nuoren lahtelaisen muusikon Väinö Karhoksen säveltämä ja klarinetilla sekä tenorisaksofonilla soittama Kummallinen talvi -teema ja improvisaatio sekä Kirsi Kunnaksen runot, jotka lausuu nukketeatteritaiteilija Terhi Tuomikko.

Liikenteenohjaus

Tapahtumaan yleisön toivotaan saapuvan jalan tai julkisilla kulkuvälineillä. Kaupungintalon kohdalta Harjukatu on suljettu liikenteeltä. Otathan huomioon, ettei paikan päällä saa räjäytellä omia raketteja! Koko keskustan alue rauhoitettu ilotulitteilta!

Lahden kaupunki

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy