LähiTapiola
LähiTapiola Yhteismetsä jatkoi vahvaa kasvuaan kolmantena toimintavuotenaan ja on yksi Suomen nopeimmin kasvavista yhteismetsistä. Suosion syitä ovat yhteismetsän helppous ja sukupolvenvaihdokset, arvioi LähiTapiolan metsätalousliiketoiminnan johtava asiantuntija Marika Makkonen.
Vuonna 2024 LähiTapiola Yhteismetsän kokonaistuotto ylsi 8,8 prosenttiin, josta osakkaille maksettiin 3,4 prosentin ylijäämä. Tuotonmaksusta päätettiin osakaskunnan kokouksessa 10. maaliskuuta.
Pinta-ala kasvoi vuoden loppuun mennessä jo lähes 8 500 hehtaariin, mikä on 3,5-kertaa sen, missä oltiin ensimmäisen kokonaisen toimintavuoden jälkeen. Osakkaita yhteismetsällä oli vuoden 2024 lopussa lähes sata (97).
− Olemme kasvaneet tasaisen vahvasti nyt kolme vuotta peräkkäin. Hyvä tuotto on seurausta ennen kaikkea laajalle ympäri Suomen levittäytyvästä laadukkaasta metsätilarakenteesta ja erittäin onnistuneista puukauppojen kilpailutuksista, sanoo LähiTapiolan metsätalousliiketoiminnan johtava asiantuntija Marika Makkonen.
Tuotto muodostuu puunmyynneistä ja suojelukorvauksesta sekä muiden kuin metsäkiinteistöjen myynneistä. Kasvu on tapahtunut sekä sijoituspanoksin, eli osakkaaksi haluavalle hankitaan metsä, joka liitetään yhteismetsään, että liittämisten kautta, eli metsänomistaja liittää oman metsän.
Yhteismetsä on ratkaisu sukupolvenvaihdokseen
Makkosen mukaan LähiTapiola Yhteismetsän suosion kasvulle on yhtä monta syytä kuin on osakastakin.
− Osakaskyselymme mukaan yleisimmät syyt liittymiseen ovat yhteismetsän helppous ja sukupolvenvaihdokset. Jos metsää ei pysty itse hoitamaan, muttei halua siitä luopua, niin yhteismetsä on helppo tapa säilyttää oma metsätila hyvin hoidettuna ja tuottavana kokonaisuutena.
Yhteismetsiä on Suomessa reilut 600. Yhteismetsien suosio on kasvanut tasaisesti, ja myös yhteismetsien fuusiot kasvattavat suosiota.
− Pienissä yhteismetsissä on huomattu, että on kannattavaa liittyä osaksi isompaa. Me olemme koko Suomessa toimiva yhteismetsä, jossa luonnontuho- ja markkinariskit on hyvin hajautettu, Makkonen sanoo.
Kaikilla mukaan lähteneillä ei ole välttämättä omaa metsää, mutta metsään sijoittaminen kiinnostaa.
Yhteismetsä huolehtii veroista
Yhteismetsän veroprosentti (26,5 %) on yksityisen metsänomistajan pääomaveroprosenttia (30–34 %) matalampi.
Osakkaalle vuosittain maksettava ylijäämä on asiakkaalle verotonta tuottoa, sillä yhteismetsä huolehtii verojen maksusta ennen ylijäämän tulouttamista osakkaille.
Mikä Yhteismetsä?
- LähiTapiola Yhteismetsä on perustettu lokakuussa 2021.
- LähiTapiola Yhteismetsän osakkaat muodostavat yhteismetsän osakaskunnan. Kaikki metsänhoitoon ja puukauppoihin liittyvä päätöksenteko tehdään osakaskunnan enemmistöllä tai osakkaiden valitsemassa hoitokunnassa. Hoitokunta huolehtii käytännön asioista.
- Kun oman metsätilan liittää yhteismetsään, metsänomistajan omat velvollisuudet ja vastuut päättyvät.
- Toimintaa ohjaa Yhteismetsälaki, jossa keskeisenä tavoitteena on kestävän metsätalouden harjoittaminen osakkaiden hyväksi.
- LähiTapiola Yhteismetsän metsien hoidosta vastaa AARI Metsä Oy.