Lahteen MM-kisat 2029

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS on myöntänyt pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailujen kisaisännyyden Lahdelle vuonna 2029. Sopimus allekirjoitettiin 4.7.2024. Kisat ovat vuosikymmenen suurin urheilutapahtuma Lahdessa.

Pohjoismaisten hiihtolajien MM2029-kilpailut tuovat kaupunkiin ja alueelle merkittäviä vaikutuksia. Kyseessä on koko vuosikymmenen suurin urheilutapahtuma Lahdessa. Lahti tekee historiaa, sillä mikään muu kaupunki ei ole isännöinyt pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisoja kahdeksaa kertaa.

–Kokonaisuudessaan MM-kilpailut vahvistavat Lahden asemaa Suomen ja koko Euroopan johtavana talviurheilukaupunkina, iloitsee kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen.

Kansainvälisen Hiihtoliiton (FIS) pohjoismaisten hiihtolajien maailmanmestaruuskilpailuja on järjestetty vuodesta 1924 lähtien. MM-kilpailut järjestetään nykyisin joka toinen vuosi. Lahti on toiminut MM-hiihtojen isäntänä jo seitsemän kertaa (1926, 1938, 1958, 1978, 1989, 2001, 2017).

MM-kilpailujen vaikutukset Lahteen

Hakuvaiheessa on tehty arviointeja ja laskelmia, joiden mukaan kumulatiivinen yleisömäärä virallisissa MM-kilpailutapahtumissa on noin 300 000 katsojaa. Näistä arviolta noin 100 000 on yksittäisiä MM-kisakävijöitä, joista arviolta 5–10 % on ulkomailta, 35–45 % on Lahden talousalueelta ja 50–60 % on muualta Suomesta. Mukana on myös mm. yli 1 500 joukkueen jäsentä yli 60 maasta (750 urheilijaa) ja yli 1 500 median, television ja tuotantoyhtiöiden työntekijää.

Kokonaisuudessaan suorien talousvaikutuksien Lahden talousalueelle arvioidaan olevan 40,1 milj. euroa (kävijöiden kulutus 27,8 milj. euroa ja organisaation ostot alueelle 12,3 milj. euroa). Vaikutukset kohdentuvat suoraan alueen yrityksiin ja asukkaisiin. Kaupungille nämä taloudelliset vaikutukset kohdentuvat mm. verotulojen kautta.

Merkittävien taloudellisten vaikutuksien lisäksi MM-kilpailuilla on myös poikkeuksellisen merkittäviä sosiaalisia, ekologisia ja imagollisia vaikutuksia. Kisoilla itsellään on merkittävä työllistävä vaikutus ja esimerkiksi vapaaehtoiselämyksiä tarjotaan yli 3 000 henkilölle, mikä luo osallistumisen mahdollisuuksia ja osallisuuskokemuksia monille eri-ikäisille lahtelaisille. Kisat itsessään tarjoavan yhteisöllisen ja myönteisen elämyksen asukkaille, tulevaisuuden urheilulupauksille ja kisavieraille.

Yhdessä kumppaneiden kanssa laadittava kisojen ympäristöohjelma edistää kaupungin kestävyystavoitteita. Perinteisessä mediassa Lahdesta välittyy kuvaa, tietoa ja tunnelmaa noin sataan eri maahan, sosiaalisessa mediassa vielä laajemmin.

Yksimielisyyteen päästiin neuvottelujen kautta

Kansainvälisen Hiihtoliiton (FIS) hallitus myönsi kilpailut Suomelle lopullisesti kokouksessaan 4. heinäkuuta 2024. Kesäkuun alussa Suomen Hiihtoliitto haki lisäaikaa lopullisen päätöksen vahvistamiseen. Sen jälkeen Hiihtoliitto, Lahden kaupunki ja Lahden Hiihtoseura ovat päässeet yksimielisyyteen Lahden 2029 MM-kisojen paikallisesta kustannustenjakosopimuksesta ja kisojen järjestämissopimus FIS:n, Suomen Hiihtoliiton ja Lahden kaupungin välillä on allekirjoitettu.

Sopimuksessa määritellään myös osapuolien väliset kaupalliset oikeudet sekä FIS:n järjestäjälle maksama järjestämiskorvaus. Järjestämiskorvausta vastaan järjestelytoimikunta sitoutuu hoitamaan omat vastuunsa, jotka liittyvät mm. kilpailujärjestämiseen, palkintorahojen maksuun, seremonioihin, muuhun tapahtumatuotantoon, kuljetuksiin, majoituksiin, vakuutuksiin, televisiointiin, mediapalveluihin, turvallisuuteen, lääkintäpalveluihin,  yleisömarkkinointiin, lipunmyyntiin, tilapäisrakentamiseen ja vapaaehtoistoimintaan.

Lahden kaupunki

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy