Lahti on ensimmäinen kaupunki, jossa lasketaan alueperustainen luontojalanjälki

Lahden kaupunki järjesti SuomiAreenalla Porissa keskustelun, jossa pohdittiin luonnon merkitystä kaupunkien elinvoimalle. Lahdessa tehtävä luontojalanjäljen laskenta on laatuaan ensimmäinen.

Lahdessa tehtävä luontojalanjäljen laskenta nousi esiin SuomiAreenan keskustelussa Porissa 26.6. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen alueperustainen luontojalanjäljen laskenta kaupungille.

Luontojalanjäljen laskenta on nopeasti kehittyvä menetelmä, jolla voidaan arvioida esimerkiksi tuotteen tai organisaation vaikutuksia maailman lajien sukupuuttoihin.

Keskustelussa todettiin, että yrityskenttä on havahtunut luontokadosta aiheutuviin riskeihin. Yhä useammat yritykset haluavat pyrkiä nettopositiivisuuteen niin ilmaston kuin luonnon kannalta.

– Sitä mukaa kun laskentamenetelmät ja datan luotettavuus ja sovellettavuus kehittyvät, yritykset hyödyntävät luontojalanjäljen laskentaa, sanoo keskusteluun osallistunut johtava asiantuntija Janne Peljo Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Luontopositiivisuuden edistämiseksi tarvitaan laajaa yhteistyötä kaupunkien, yritysten, tiedeyhteisön ja kansalaisjärjestön voimin.

Lahden kaupunki

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy