Lidlillä jälleen avoinna yli tuhat kesätyöpaikkaa – miten vanhempi voi auttaa nuorta kesätyöhaussa?

09.01.2023

Lidlin kesätyöpaikat tulevat hakuun maanantaina 9.1.2023. Kesätyötä on tarjolla yhteensä yli tuhannelle myymälöissä eri puolilla Suomea sekä Järvenpään, Janakkalan ja Laukaan jakelukeskuksissa.

Lidl työllistää ensi kesänä taas yli tuhat kesätyöntekijää ympäri Suomea. Haku työpaikkoihin aukeaa 9. tammikuuta. Eniten kesätyöpaikkoja on tarjolla isoissa asukaskeskittymissä, kuten pääkaupunkiseudulla sekä Turun ja Tampereen alueilla, mutta kesätuuraajia haetaan myös monille pienemmille paikkakunnille.

Kaupan ala on suurin nuorten työllistäjä ja tarjoaa monelle myös ensimmäisen kosketuksen työelämään. Lidlin rekrytointipäällikkö Annina Hyvönen muistuttaa, että kesätyöhaussa ratkaisee hakijan asenne, asiakaspalvelualttius ja into yritystä kohtaan. Vanhempien kannattaakin jättää nuorille tilaa hakuprosessin ajaksi.

– Monena vuonna vanhemmat ovat halunneet olla aktiivisesti mukana lastensa kesätyörekrytoinnissa. Meille on soiteltu perään ja pyydetty, että vanhempi pääsee mukaan haastatteluun tai varmistettu onko lapsen hakemus tullut perille. Jos nuori ei taas ole saanut paikkaa, on vanhempi ottanut yhteyttä ja kysynyt syytä asialle, Hyvönen kertoo.

Hyvönen kuitenkin painottaa aktiivisimpien vanhempien olevan isossa kuvassa pieni vähemmistö.

– Tietyssä mielessä vahvimmassa työnhakijan asemassa ovat varmasti ne nuoret, joiden vanhemmat osaavat oikealla tavalla tukea työnhaussa. Hienoa, jos vanhemmat osaavat auttaa esimerkiksi sanoittamaan nuoren vahvuuksia tai painottaa hyvien vuorovaikutustaitojen merkitystä. Mutta haastatteluun nuori tulee silti päästää yksin.

Myös kesätyöntekijöille maksetaan Lidl-lisää

Kesätyöntekijät ovat tärkeä osa Lidlin toimintaa, sillä heidän ansiostaan jakelukeskuksien ja myymälöiden toiminta pyörii vakituisen henkilökunnan lomaillessa. Hyvönen painottaa, että kesätyötä kannattaa hakea ilman aiempaakin kaupan alan kokemusta.

– Aikaisemmasta työkokemuksesta on tottakai hyötyä, mutta se ei ole välttämätöntä. Lopulta asenne ratkaisee, sillä se kertoo motivaatiosta tehdä töitä. Valitut työntekijät perehdytetään joko myymälä- tai varastotyöhön.

Kesätyöntekijät työskentelevät myymälöissä, jakelukeskuksissa tai Lidlin pääkonttorilla pääsääntöisesti kesä–elokuun aikana.

Kesätyöstä palkkaa maksetaan kaupan alan työehtosopimuksen mukaisesti. Lisäksi Lidl maksaa myymälöiden työntekijöille Lidl-lisää, joka on 1,5–10 prosenttia taulukkopalkan päälle. Varastotyöntekijöille maksetaan logistiikkalisää, joka on täysiaikaisella työntekijällä 170 euroa kuukaudessa ja enimmillään 372 euroa kuukaudessa taulukkopalkan päälle. Jakelukeskusten keräilijöille maksetaan myös ahkeruuteen perustuvaa suoritepalkkiota. Esimerkiksi myymälässä noin 30 viikkotyötuntia työskentelevä kesätyötekijä  tienaa tyypillisesti hieman yli 1800 euroa kuukaudessa. Jakelukeskuksessa vastaavasti 30 viikkotyötunnin palkka on tyypillisesti noin 2100 euroa.

Kesätyöntekijät saavat käyttöönsä ePassin, jolla voi ostaa muun muassa liikunta-, hyvinvointi- ja kulttuuripalveluita.

Kesätyöhakemuksen voi jättää osoitteessa lidl.fi/kesatyo. Haastattelut ja valinnat tehdään maaliskuun aikana ja työt alkavat useimmilla sopimuksen mukaan joko touko- tai kesäkuussa.

 

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy