Nuorisosirkusfestivaali palaa Lahteen: 30 vuotta täyttävä Nurtsi – nuorten sirkusfestivaali on esiintyjämäärältään Suomen suurin sirkustapahtuma

Suomen Nuorisosirkusliitto/Niko Puumalainen

Lähes 500 sirkuslaista kokoontuu kesäkuun ensimmäisellä viikolla Lahteen, kun Suomen Nuorisosirkusliitto järjestää Nurtsi – nuorten sirkusfestivaalin 4.–7.6.2024. Kyseessä on erityinen juhlavuosi, sillä ensimmäiset nuorisosirkusfestivaalit järjestettiin Lahdessa vuonna 1994 yhteistyössä lahtelaisen Nuokun Sirkuksen kanssa. 

Sirkusteltassa Pikku-Vesijärven luona (Jalkarannantie 1, Lahti) ja Koulutuskeskus Salpauksen tiloissa Lahden keskustakampuksella pidettäville nuorisosirkusfestivaaleille saapuu osallistujia ympäri Suomea sekä tietysti paikallisia nuoria esiintyjiä Lahdesta.Kaukaisimmat esiintyjät saapuvat Lapista Kolarista asti. Festivaalin avajaispäivänä sirkusteltan ohjelmiston avaa Nuokun Sirkuksen esitys.

Festivaalin ohjelman runko muodostuu nuorten sirkusharrastajien esityksistä. Nurtsi-festivaali on esiintyjämäärällä mitattuna Suomen suurin sirkustapahtuma.

Yleisö on tervetullut seuraamaan Pikku-Vesijärven viereiselle parkkipaikalle pystytetyssä sirkusteltassa nähtäviä esityksiä. Esityksiin on myynnissä lippuja Nuorisosirkusliiton verkkokaupan kautta. Luvassa on huikeita temppuja, mahtavaa taituruutta ja sirkuksen riemua, kun nuoret esiintyjät valtaavat lavan!

Nurtsi-festivaali tarjoaa kohtaamispaikan sirkusharrastajille

Suomen Nuorisosirkusliitto on järjestänyt nuorisosirkusfestivaaleja vuodesta 1994. Alusta asti tapahtuma on tarjonnut sirkusharrastajille mahdollisuuden tavata toisiaan ja nähdä toisten harrastajien esityksiä. Etenkin pienten paikkakuntien harrastajille tämä on tärkeää.

Jotain on kuitenkin myös muuttunut vuosien varrella: siinä missä alkuvuosina festivaali oli kilpailumuotoinen, 2000-luvulla kilpailusta on tietoisesti luovuttu. Sen sijaan jokainen esiintyjä saa ammattitaitoiselta palauteraadilta kannustavaa ja rakentavaa palautetta.

Festivaalipalautteissa tapahtuman tunnelmaa kuvaillaan lämpimäksi ja kannustavaksi. Myös yleisöllä on mahdollisuus päästä osalliseksi tunnelmasta saapumalla esityksiä katsomaan. Yleisölippuja on tarjolla rajallinen määrä.

Festivaali tehdään yhteistyössä

Nurtsi-festivaalin pääjärjestäjänä toimii Suomen Nuorisosirkusliitto, joka on valtakunnallinen nuorisosirkusten kattojärjestö. Jäsenyhteisöjä on yhteensä 48 eri puolilla Suomea.

Festivaalin yhteistyökumppaneina toimivat Nuokun Sirkus sekä Koulutuskeskus Salpaus, joka on toinen Suomen kahdesta sirkusalan opetusta antavasta oppilaitoksesta. Salpauksen sirkusartistiopiskelijoiden lisäksi muun muassa matkailualan opiskelijat osallistuvat festivaalituotantoon.

Nurtsi-festivaali tarjoaa upean mahdollisuuden päästä tutustumaan nuorten sirkusesityksiin Lahdessa kesäkauden aluksi. Luvassa jännittäviä temppuja, mieleenpainuvia sirkusnumeroita ja tarttuvaa yhteisöllistä tunnelmaa!

FESTIVAALIN OHJELMA JA LIPUT 

Festivaalin ohjelma, yleisötilaisuudet: https://snsl.fi/2024/05/24/nurtsi-festivaalin-yleisolle-avoimet-esitykset/ 

Liput:
10 € peruslippu / 5 € alennusryhmät
Alle kolmevuotiaat sekä päiväkotiryhmät ilmaiseksi.
Lipunmyynti nettikaupassa https://snsl.fi/kauppa/

Sirkusteltta sijaitsee Pikku-Vesijärven viereisellä parkkipaikalla (Jalkarannantie 1), Lahti.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy