Oulunkylän asemalle valmistui asukkaiden toiveesta uusi julkinen taideteos

Lasse Juuti: Aikalaiset (yksityiskohta), 2024. HAM Helsingin taidemuseo. Kuva: Sonja Hyytiäinen.

Taiteilija Lasse Juutilta on valmistunut Oulunkylään uusi julkinen taideteos Aikalaiset. Oulunkyläläiset toivoivat taidetta aseman piristykseksi OmaStadin eli osallistuvan budjetoinnin kautta. HAM Helsingin taidemuseon kuratoiman teoksen julkistamistilaisuus järjestetään Oulunkylän Seurahuoneella 14.6.2024 klo 11. Teoksen julkistaa kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Paavo Arhinmäki, ja taiteilija on läsnä tilaisuudessa. Juhlatilaisuus on kaikille avoin.

Lasse Juutin teos Aikalaiset käsittelee ajan kokemusta. Teoksesta voi tunnistaa kelloja, polkupyöriä ja rautateiltä tutun resiinan. Taiteilija kertoo, että resiinaa pumppaavat viisariviiksiset veljekset Nyt ja Kohta, jotka veivaavat aikaa eteenpäin venyen työssään alikulkutunnelin kattoon asti. Aika on kokemuksena muovautuva ja katkonainenkin: joskus aika juoksee, toisinaan se matelee.

Vastapäiselle seinälle on puolestaan versonut leskenlehteä muistuttava teos. Tarkemmin katsottuna voi huomata, että kyseessä on ylösalaisin keikahtanut, historiallinen isopyöräinen polkupyörä. Sen suuri rengas on asettunut auringon eteen, ja pyörää polkeva hahmo pitää auringon – ja samalla ajan – liikkeessä. Taiteilijan mukaan teos viittaa mm. aurinkokelloon, joka kertoo ajan varjojen ja valon liikkeen avulla.

Lasse Juutin teoksen julkistamisen kunniaksi 14.6.2024 järjestettävä juhlatilaisuus on avoin kaikille kaupunkilaisille. Tilaisuus alkaa Oulunkylän Seurahuoneella klo 11 ja lopuksi siirrytään teoksen äärelle aseman alikulkutunneliin. Tilaisuuden avaussanat lausuu HAM Helsingin taidemuseon museonjohtaja Arja Miller ja teoksen julkistaa Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Paavo Arhinmäki.

– On hienoa päästä vihdoinkin julkistamaan tämä aikaa leikkisästi ja moniulotteisesti kuvaava teos, jonka Lasse Juuti on luonut nimenomaisesti Oulunkylän asemaa ja oulunkyläläisiä varten. Meille HAMissa on tärkeää, että voimme tuoda taidetta lähelle ihmisten arkea urbaaneihin ympäristöihin, museonjohtaja Arja Miller sanoo.

Lasse Juuti (s. 1990) on tullut tunnetuksi maalaustaiteen rajoja venyttävistä leikkisistä teoksistaan. Juutin teokset irtautuvat usein perinteisen maalauksen litteästä ja suorakulmaisesta muodosta ja rakentuvat kolmiulotteisiksi maalausten ja veistosten yhdistelmiksi. Kimmokkeina teoksille toimivat arkiset havainnot, vahva rytmin tuntu sekä viittaukset arkkitehtoniseen ympäristöön.

OmaStadi on Helsingin tapa toteuttaa osallistuvaa budjetointia. Se tarkoittaa, että kaupunkilaiset saavat ehdottaa asioita, joita omalle asuinalueelle toivotaan. Oulunkyläläisiltä tuli aloite taiteesta Oulunkylän aseman tunneliin vuoden 2021 OmaStadi -kierroksella. Ehdotus sai 464 ääntä ja on nyt toteutettu.

Lasse Juutin teoksen kuratoi HAM Helsingin taidemuseo, ja se on toteutettu yhteistyössä kulttuurin ja vapaa-ajan sekä kaupunkiympäristön toimialojen kanssa. Valmis teos liitetään Helsingin kaupungin taidekokoelmaan, jota HAM hallinnoi ja kuratoi.

Teoksen julkistamistilaisuus Oulunkylän Seurahuoneella (Larin Kyöstintie 7) 14.6. klo 11–12 

Ohjelma:

  • Musiikkiesitys: Hulda Huima (soolo)
  • Avaussanat: Arja Miller, HAM Helsingin taidemuseon museonjohtaja
  • Puheenvuoro: Marja Markko, Oulunkylä-Seuran puheenjohtaja
  • Puheenvuoro: taiteilija Lasse Juuti
  • Teoksen julkistaminen: Paavo Arhinmäki, kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari
  • Musiikkiesitys: Hulda Huima (soolo)
  • Teosesittely teoksen luona: taiteilija Lasse Juuti

Tarjoilua!

Tilaisuus on kaikille avoin.
Ennakkoilmoittautumista ei tarvita.

HAM Helsingin taidemuseo

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy