Päijät-Hämeen vesistöistä kehitetään Pohjois-Euroopan saavutettavinta järvialuetta

VisitLahti: Pulkkilanharju, Päijänne, purjevene

Lahden seutu haluaa vahvistaa asemaansa Pohjois-Euroopan houkuttelevimpana järvialueena ja tätä tavoitetta tukemaan, Visit Lahti on käynnistänyt vesistömatkailun esiselvityshankkeen syksyllä 2023. Tarkoituksena on löytää mahdollisuuksia ja kehityskohteita sekä näkemyksiä siitä, miten Päijät-Hämeestä tehdään vastuullisen vesistömatkailun ykköskohde.

Lahden seutu tunnetaan porttina Järvi-Suomeen ja Päijät-Hämeen yli tuhannesta järvestä tunnetuimmat ovat Päijänne ja Vesijärvi. Alueen kolme kanavaa, Vääksy, Kalkkinen ja Kimola, avaavat tien laajoihin vesialueisiin, joiden kautta saavutetaan kiinnostavia matkailukohteita.

Visit Lahden toimitusjohtaja Raija Forsman kertoo toimenpiteistä, jotka vievät kohti vesistöjen monipuolisempaa hyödyntämistä matkailusektorilla vastuullisen matkailun periaatteiden mukaisesti:

– Selvityksen tulosten pohjalta rakennamme yhdessä matkailuyrittäjien kanssa vesistömatkailuhankkeen, jonka tavoitteena on vahvistaa Päijät-Hämeen roolia Pohjois-Euroopan saavutettavimpana järvialueena, alle tunnin junamatkan päässä kansainvälisestä Helsinki-Vantaan lentokentästä.

Lahden seudun matkailun kehittämisen ja kasvun parissa työskentelevä Lari Rusila nostaa lisäksi esille uniikin luontokokonaisuuden, Salpausselkä UNESCO Global Geoparkin.

– Päijänteen veden merkitys korostuu myös pääkaupunkiseudun juomaveden puhtaana ja kirkkaana lähteenä sekä paikallisessa juomateollisuudessa. Vesijärvi on toiminut myös kansainvälisten urheilutapahtumien areenana, kun viime kesänä 6000 urheilijaa suoritti triathlonin uintiosuuden järvessä. Ainutlaatuisista vesistöistämme löytyykin monta kulmaa toimia mielenkiintoisena vesistömatkailukohteena, muistuttaa Rusila.

Lahden seudun vesistömatkailun selvitys on merkittävä askel kohti alueen matkailullista kehitystä ja tarjoaa mahdollisuuden löytää uusia tapoja hyödyntää alueen upeita vesistöjä matkailullisessa mielessä. Visit Lahti kutsuu alueen toimijat osallistumaan ja jakamaan näkemyksiään Lahden seudun vesistömatkailusta. Selvityksen aikana yritykset, yhdistykset, seurat ja kunnat tuodaan yhteen kahden työpajan ja kyselytutkimuksen avulla.

Esiselvityshanketta rahoittaa Päijänne-Leader ja se on EU:n osarahoittama.

Lahti Region Oy

 

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy