Ratapihakortteleissa avautuu uusi katu – Radioportti sujuvoittaa liikennettä Veturitien ja Länsi-Pasilan välillä

Ilmakuva Radioportista 21. marraskuuta 2022, jolloin kadun viimeistelyt olivat vielä kesken. Kuva: Kreate

5.12.2022, Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Keski-Pasilassa pohjoisten Ratapihakortteleiden alueella avataan uusi Radioportti-niminen katu liikenteelle 7. joulukuuta 2022. Uusi kokoojakatu mahdollistaa entistä sujuvamman liikkumisen erityisesti pääradan vieressä kulkevan Veturitien ja Länsi-Pasilan välillä.

Keski-Pasilan liikennejärjestelyt muuttuvat keskiviikkona 7.12.2022, kun Veturitien ja Radiokadun välille rakennettu uusi poikittaisyhteys Radioportti avataan liikenteelle arviolta puolenpäivän tienoilla.

”Veturitien liikennemäärät ovat vahvasti kasvussa ja kaupungin tavoitteena on varmistaa sujuva liikkuminen Veturitieltä eri puolille Pasilaa. Radioportti korvaa puretun katuyhteyden Veturitien ja Radiokadun välillä ja mahdollistaa siten sujuvamman liikkumisen Veturitien ja Länsi-Pasilan välillä niin autoilijoille kuin jalankulkijoille ja pyöräilijöille”, toteaa projektinjohtaja Juuso Luotokaupunkiympäristön toimialalta.

Radioportissa on kaksi ajokaistaa, pohjoisreunassa väylä jalankulkijoille ja molemmissa reunoissa ajokaistojen yhteydessä väylät pyöräilijöille. Radioportin eteläpuolen jalankulkijoiden reitti pysyy toistaiseksi työmaa-alueena.

Radioportin käyttöönoton myötä Radioportin ja Pasilankadun risteyksessä otetaan käyttöön uudet liikennevalot. Radioportin ja Veturitien risteyksessä otettiin marraskuun lopussa käyttöön liikenneympyrä, ja risteyksen alueella tietyöt jatkuvat ensi kevään aikana.

”Radioportti on merkittävä poikittaisyhteys, joka myös nopeuttaa alueella liikkumista. Autoilijoiden on hyvä tässä vaiheessa huomioida, että Veturitien sillalle etelään päin tultaessa voi kuitenkin tulla hetkittäistä ruuhkaa”, Luoto huomauttaa.

Viimeistelyt jatkuvat Radioportin alapuolella

Radioportti-nimisen kadun ja samannimisen alikulkukäytävän rakentaminen alkoi syksyllä 2021 osana Kreaten urakoimaa Veturitie ja Ratapihakorttelit -hanketta.

”Radioportin rakentaminen eteni suunnitelmien mukaan, ja työskenteleminen urakka-alueen keskellä mahdollisti rakentamisen varmasti ja tehokkaasti. Viimeistelytyöt Radioportin alapuolella eli tulevalla Tulistimenkujalla jatkuvat muun muassa kiveystöillä. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden käyttöön Tulistimenkuja avataan syksyn 2023 aikana,” kertoo hankkeen projektipäällikkö Jyrki Perokorpi Kreatelta.

Vähäpäästöisyydellä ja ympäristöystävällisyydellä on merkittävä rooli Veturitie ja Ratapihakorttelit -hankkeessa, joka on osa Helsingin kaupungin Hiilineutraali Helsinki 2030 -ohjelmaa.

”Radioportin täytöissä käytimme betonimursketta, joka kierrätysmateriaalina vähentää neitseellisten rakennusmateriaalien käyttöä pienentäen samalla työmaan hiilijalanjälkeä. Lisäksi käytämme työkoneissa vain uusiutuvaa biodieseliä ja hiilivapaata sähköä sekä parannamme lähialueen ilmanlaatua käyttämällä tiukimman päästöluokkavaatimuksen työkoneita”, Perokorpi valottaa.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy