Reflektor-festivaali valaisee syysillat Vantaalla, Helsingissä ja Sotkamossa

Reflektor-festivaali tuo jälleen syysiltoihin piristystä valotaiteella. Kuva on vuodelta 2019 Korson kävelyreitiltä. Kuva: Kerttu Penttilä.

Pimeät syysillat saavat kaivattua piristystä, kun Reflektor tarjoilee valo-, video- ja äänitaidetta elämyksennälkäisille. Ilmaisfestivaalin päänäyttämö on tänä vuonna syyskuinen Vantaa, mutta teoksia pääsee ihailemaan myös Helsingin Malmilla ja ensimmäistä kertaa pääkaupunkiseudun ulkopuolella Sotkamossa.

Vuodesta 2018 eri tapahtumapaikoissa järjestetyn Reflektor-festivaalin tavoitteena on mahdollistaa korkealaatuisen audiovisuaalisen taiteen kokeminen kaikille. Huipputason valo-, video- ja äänitaide jalkautuu lähelle ihmisten arkea, keskelle lähiöitä ja ulkoilualueita, maksuttomana ja ikärajattomana. Viime syksynä tapahtuma keräsi Vantaalle, Espooseen ja Helsinkiin lähes 40 000 kävijää.

Tänä vuonna Reflektorin päätapahtuma toteutetaan 28.9.–1.10. Vantaan Martinlaaksossa, jossa taide-elämyksistä pääsee nauttimaan yhdeksän näyttävää kohdetta käsittävällä kävelyreitillä. Reitin varrella nähdään muun muassa brittiläiskaksikko Filthy Luker & Pedro Estrellasin hehkutettu, hilpeän surrealistinen lonkeroteos Tentacles, mielikuvitusta ruokkiva Ghost Project -kollektiivin Kukkuu-kylä sekä Sun Effectsin lumoava The Forest. Kävelyreitin päätepisteenä on kolme teosta käsittävä, Kulttuuritalo Martinukseen levittäytyvä kokonaisuus, jossa nähdään muun muassa ylistetyn ruotsalaistaiteilija Sofia Ivarssonin herkkä Time Gazing.

Reflektor Vantaa laajentuu myös Korson Lumosaliin Joakim Uddin Välittäjä– sekä Kalle Ojan ja Jani Kalasniemen Speculum Pila Triangular Pentahedron -teoksilla. Reflektor vierailee samana viikonloppuna lisäksi Helsingin Malmilla, jossa Postitalon julkisivun valaisee Malmin peruskoululaisten kanssa toteutettu yhteisötaideteos Malmi Maps.

“Olemme erittäin innoissamme tämän vuoden monipuolisesta ja laadukkaasta ohjelmistosta. Alati muuntuva Reflektor on jälleen liikkeessä. Jatkamme uusiutumista tuomalla mukaan eri taiteenmuotoja, kuten äänitaidetta. Koemme vahvasti, että näinä haastavina aikoina kaltaisemme festivaalit ovat tärkeämpiä kuin koskaan. Reflektor muuttaa kaupunkitilaa ja tuo taiteen kaikkien saataville”, kuvailee tapahtuman taiteellinen johtaja Matti Jykylä.

Ensimmäistä kertaa Sotkamossa

Reflektor laajenee tänä syksynä ensimmäistä kertaa pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Sotkamossa 12.–15.10. järjestettävään tapahtumaan toteutetaan neljä vaikuttavaa teosta, joissa tutkiskellaan niin yleisinhimillistä vapauden kokemusta kuin valon ja pimeyden uljasta tanssia.

Antti Puumalaisen Minä olen kivi, minä olen puu -ääni-installaatio ammentaa sisältönsä ihmisäänestä ja luonnon materiaaleista, Ainu Palmun Vapaa puolestaan tarkastelee vapauden muuttujia. Sun Effectsin The Forest päästään kokemaan Vantaan ohella myös Sotkamossa. Lisäksi Jukka Laukkasen vuonna 2021 Hiukan hiekkarinteille luoma kiinteä valoteos saa riehakkaan uuden ilmeen Reflektorin ajaksi.

Reflektor Vantaa 2023
To–su 28.9.–1.10.2023
Martinlaakso klo 18–22
Kulttuuritalo Martinus, Martinlaakso klo 18–22 ja Lumosali, Korso klo 17–22
Esittelyt kaikista Reflektor Vantaan teoksista sekä kartta löytyvät tapahtuman verkkosivuilta.

Reflektor Presents: Malmi Maps
To–su 28.9.–1.10.2023 klo 18–22
Malmi
Teosesittely ja kartta löytyvät tapahtuman verkkosivuilta.

Reflektor Sotkamo Presents: Ainu Palmu, Antti Puumalainen, Jukka Laukkanen & Sun Effects
To–su 12.–15.10.2023 klo 18–22
Sotkamo
Esittelyt teoksista löytyvät tapahtuman verkkosivuilta.

Festivaali on maksuton ja kaikille avoin. Tapahtuma ei ole täysin esteetön: Martinlaakson reitillä on vaikeakulkuisempia osuuksia, jotka on merkitty reittikarttaan.

Reflektorin mahdollistavat Sun Effects ja Vantaan Kaupunki. Tapahtuman kumppaneita ovat Sotkamon kunta, Creative Technologies sekä Lapsen oikeuksien viestintä. Tapahtumapaikkakumppanit: Kulttuuritalo Martinus, Monitoimikeskus Lumo sekä West Side Vernissa. Tapahtuman järjestää Reflektor ry.

Kalle Ojan ja Jani Kalasniemen näyttävä Speculum Pila Triangular Pentahedron -teos nähdään osana Reflektor Vantaata Korson Lumosalissa.
Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy