Renkomäen monitoimitalo Aurassa juhlittiin avajaisia

Monitoimitalo Auran avajaiset

Renkomäen monitoimitalo Aura on ollut käytössä tammikuusta 2023. Keskiviikkona 30.8.2023 Aurassa vietettiin kutsuvierasavajaisia. Auran lapset ja henkilöstö ovat juhlistaneet uutta taloa lukuvuoden aloitusviikolla omassa pihajuhlassa. 

Toiminnanjohtaja, koulun rehtori Karoliina Mäkelä kertoo, että lukuvuoden alussa lasten omassa pihajuhlassa esiteltiin Auran aikakapseli, jonne on kerätty muistoja rakentamisen vaiheista. Kapseli upotettiin maahan koulun pihalle.

Avajaisjuhlan ohjelmassa oli runsaasti lasten esityksiä rakentamisen eri vaiheista ja tunnelmista uuden edessä. Lasten laulu-, tanssi- ja musiikkiesitykset sekä kutsuvieraatkin liikkeelle saanut ohjelma tekivät monitoimitalon avajaisista Auran näköiset, yhteisöllisen ja kodikkaan tapahtuman.
− Meillä on uusi hieno ja yhdessä tehty talo. Olemme viihtyneet täällä erinomaisesti. Aurassa rohkaisemme kaikkia kehittymään ja kasvamaan, Mäkelä kiteytti avajaispäivän tunnelmiaan.

Juhlaan kaupungin tervehdyksen toi kaupunginjohtaja Pekka Timonen, joka Auran juhlateeman mukaisesti on itsekin uuden edessä. Näillä sanoin avajaisjuhlan juontajat, kuudennen luokan oppilaat Madeleine ja Maisa johdattelivat kaupunginjohtajan lavalle. Timosen mukaan Lahdessa todellakin voidaan ylpeillä Suomen uusituimmalla kouluverkolla.
− Lahdessa suuri osa koululaisia ja henkilökuntaa työskentelee uusissa monitoimitaloissa ja luo samalla uutta kaupunkikulttuuria. Monitoimitaloissa opimme luontevasti toimimaan yhdessä, yhteisöllisesti ja kaikkia arvostavasti.

Tervehdyksen toivat myös elinkaaritalon rakennuttajan, tilaajan edustajana Lahden Tilakeskuksesta toimitilajohtaja Jouni Arola sekä toteuttajan edustajana Skanska Oy:n toimialajohtaja Tiina Koppinen.

Arola totesi monitoimitalo Auran rakentamisen olevan Lahden kaupungin ensimmäinen elinkaarihanke.
– Aura on toteutettu kaupungin ympäristö- ja energiatehokkuustavoitteiden mukaisesti. Kaikki uudet monitoimitalomme ovat käyttäjilleen terveellisiä, turvallisia, viihtyisiä ja hyvin toimivia rakennuksia. Auralle olemme hakeneet ja saaneet vaativan neljän tähden RTS-ympäristöluokituksen.

Tiina Koppinen Skanskasta kiitteli tervehdyksessään erinomaisen tiivistä, hyvästä yhteistyöstä koko projektin ajan ja kaikkien eri tahojen kanssa.
– Hankkeen onnistuneeseen lopputulokseen on vaikuttanut hyvä yhteistyö sekä toteutuksen lähtökohtana ollut käyttäjälähtöinen suunnittelu. Työmaalla on hyödynnetty viimeisintä teknologiaa esimerkiksi laadun seurannan ja työmaan turvallisuusjohtamisen tukena. Olemme kaikki halunneet tehdä parhaamme, jotta tilojen käyttäjät viihtyvät täällä ja kokevat tilat omakseen.

Auran talotekniikan suunnittelusta, toteuttamisesta ja monitoimitalon ylläpidosta vastaa Caverion Suomi Oy. Toimitusjohtaja Ville Tamminen korosti tervehdyksessään elinkaarimalliin kuuluvaa vastuuta pitää rakennus koko ajan hyvässä kunnossa, jotta se luo viihtyisät puitteet oppimiselle ja harrastamiselle.
– Vuorovaikutuksemme talon käyttäjien kanssa jatkuu arjessa, kun turvaamme lapsille ja aikuisille hyvät ja turvalliset olosuhteet. Kiitämme hyvästä yhteistyöstä tilaajaa Lahden Tilakeskusta, rakentajakumppaniamme Skanskaa sekä kaikkia hankkeeseen osallistuneita.

Taustaa

Renkomäen monitoimitalossa toimivat Renkomäen peruskoulun 1.–6.-luokat sekä vaativan erityisen tuen luokat, Renkomäen päiväkodin esiopetus ja siihen liittyvä varhaiskasvatus sekä Renkomäen kirjasto. Tilaa on kaikkiaan 560 lapselle. Henkilöstöä on lähes 80.

Monitoimitalon rakentamisessa on käytetty toimivia, energiaviisaita ja elinkaareltaan kestäviä teknisiä ratkaisuja ja tekniikassa on otettu huomioon tilojen muuntojoustavuus. Rakentaminen alkoi maaliskuussa 2021 ja rakennus otettiin käyttöön tammikuussa 2023. Monitoimitalon kokonaispinta-ala on noin 8 000 neliömetriä.

Monitoimitalon tilaaja on Lahden Tilakeskus ja toteuttaja Skanskan ja Caverionin yhteenliittymä. Caverion vastaa lisäksi kiinteistön ylläpidosta ja huollosta seuraavien 20 vuoden ajan.

Monitoimitalon pääsuunnittelija on Tero Wéman Arkkitehtipalvelusta.

Lahden kaupunki

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy