Retroa vai romua – elektroniikan elinkaaria -näyttely avautuu Radio- ja tv-museo Mastolassa 18.11.2023

Viihde-elektroniikan kulutustavat ovat viime vuosikymmenten aikana muuttuneet valtavasti – siinä missä ennen soitettiin paikalle korjaaja, korvataan nyt rikkinäinen nopeasti uudella. Mastolan uusi näyttely tarkastelee ilmiötä radio- ja tv-mekaanikkojen harventuneen ammattikunnan kautta.  Näyttely avautuu yleisölle lauantaina 18.11.2023 klo 11.

Retroa vai romua -näyttely esittelee myös aiheen huolestuttavaa puolta: elektroniikan tuotantomäärät ovat kasvaneet räjähdysmäisesti samalla, kun laitteiden elinkaaret ovat lyhentyneet muutamiin vuosiin. Milloin elektroniikasta tuli kertakäyttöistä? Entä mitä kaikelle ylijäävälle sähkö- ja elektroniikkaromulle tapahtuu?

Vanhat laitteet päätyvät pahimmassa tapauksessa väärään lajitteluastiaan tai ne jäävät laatikon tai varaston perälle lojumaan. Mastolan näyttely muistuttelee koteihin kertyneistä elektroniikan hautausmaista, jotka ovat sekä raaka-ainevarasto että turvallisuusriski.

– Näyttelyn teema löytyi luontevasti, sillä kaappeihin kertynyt elektroniikkaromu koskettaa meistä monia. Esimerkiksi älypuhelimista arviolta 80 % jää kierrättämättä. Retroa vai romua kertoo kiertotalouden tärkeydestä; mitä enemmän elektroniikkaa korjataan ja kierrätetään, sitä vähemmän tarvitaan uutta, näyttelyn kuratoinut museoamanuenssi Riikka Huuskonen toteaa.

Retroa vai romua – elektroniikan elinkaaria -näyttely on esillä Mastolan vaihtuvien näyttelyiden tilassa museon pohjakerroksessa kahden vuoden, matkapuhelimen keskimääräisen elinkaaren, ajan.

Radio- ja tv-museo Mastola, Lahden museot 

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy