Saksan kielen osaaminen avaa ovet Eurooppaan

Aue-Säätiö, Goethe-Institut ja SSYL avaavat yhteyksiä Saksaan.

Teksti Content House  Kuva Aue-Säätiö

Saksa on yksi Euroopan tärkeimpiä kieliä, ja sen vaikutus kulttuuriin ja työelämään on mittava.

Maailman pienentyessä monikielisyyden merkitys kasvaa. Laaja kieli- ja kulttuurituntemus ei ainoastaan auta erottumaan työnhaussa, vaan myös avartaa maailmankuvaa ja tekee kohtaamisista vaikuttavampia. Samalla kieliosaaminen avaa tien syvällisempään ymmärrykseen, jonka avulla rakennetaan kulttuurienvälisiä siltoja.

Euroopan yhtenä puhutuimpana kielenä saksa tarjoaa kieli- ja kulttuuriymmärryksen laajentamiseen erinomaisen väylän. Saksan voidaan katsoa olevan Euroopan toiseksi tärkein kieli sekä kulttuurillisesti että koulutuksen ja työelämänkin näkökulmista.

Kannustusta opiskeluun

Saksa on jo pitkään ollut suosittu vaihtoehto kieliopinnoille Suomen kouluissa, vaikka opiskelijoiden valinnat jonkin verran vaihtelevatkin kulloistenkin trendien mukaan.

Suomessa Saksan pitkäjänteiseen opiskeluun motivoidaan rakentamalla yhteisöllisyyttä ja tarjoamalla onnistumisen tunteita. Eri Saksa-toimijat kannustavat tutustumaan maan kieleen ja kulttuuriin monin tavoin.

Esimerkiksi Helsingissä toimiva Goethe-Institut järjestää kuukausittain ohjelmaa, jossa on tarjolla kohtaamista kielitasoon katsomatta. Tampereella ja Oulussa taas on tänä syksynä nähty koululaisille ja opiskelijoille suunnattu uusi urapäivä, Karrieretag, joka tuo yhteen saksan kielen osaamista kaipaavia yrityksiä, kielitaitoisia ammattilaisia ja omalle uralle suuntaa etsiviä nuoria. Suomi-Saksa Yhdistysten Liitto puolestaan välittää lukiolaisille ja yläkoululaisille vaihto-oppilaspaikkoja Saksasta sekä järjestää monipuolista kulttuuritoimintaa, kuten saksalaistyylisiä juhlia.

Saksan kielen opiskeluun ja opettamiseen kannustetaan myös taloudellisin keinoin. Goethe-Institut tarjoaa oppimateriaaleja kouluille ja koulutuksia saksanopettajille. Saksankielisen Euroopan tuntemusta edistävä Aue-Säätiö sen sijaan tarjoaa apurahaa esimerkiksi yksittäisille vaihto-opiskelijoille ja taiteilijoille, mutta myös opettajille ja kouluryhmille opintomatkojen järjestämiseen.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy