Samiedussa alkaa uusia matkailu- ja ravitsemisalan koulutuksia – myös verkko-oppimismahdollisuuksia lisätään

Kuvassa kehittäjäopettaja Laura Tynkkynen

19.12.2022, Ammattiopisto Samiedu

Vuosi 2023 tuo uusia avauksia Samiedun matkailu- ja ravitsemisalan koulutuksiin. Matkailualan perustutkinnon – matkailupalvelujen tuottajan ja vastaanottovirkailijan tutkinnot – voi suorittaa tammikuusta lähtien verkossa, mikä mahdollistaa opiskelun joustavasti ja saavutettavasti eri elämäntilanteissa ja eri puolella Suomea. Haku koulutukseen päättyi 18.12., ja hakijoita kertyi runsaasti.

Samiedussa tehdään vahvaa kehitystyötä verkossa tapahtuvan opiskelun kehittämiseksi. Opiskelijaa ei jätetä yksin verkossakaan, vaan hänellä on tukenaan opettajien lisäksi muun muassa digituki ja verkko-opinto-ohjaaja. Myös oppimisympäristöihin ja opetusmateriaaleihin sekä erilaisiin ohjausmenetelmiin on panostettu.

– Olemme matkailu- ja ravitsemisalalla ottaneet opetuskäyttöön pilvipalvelussa toimivan Opera Cloud -hotellivarausjärjestelmän. Se mahdollistaa täysin ajasta ja paikasta riippumattoman verkkoympäristössä tapahtuvan oppimisen, kehittäjäopettaja Laura Tynkkynen kertoo.

Käyttöjärjestelmään on luotu sadan huoneen virtuaalinen hotelli, jossa opiskelijat harjoittelevat hotellin vastaanoton tehtäviä. Opera Cloud on kansainvälisten hotellien suurimpia varausjärjestelmiä, joten sen käyttö opetusalustana tukee hyvin tämän päivän ja tulevaisuuden työelämän vaatimuksia.

Tällä hetkellä Samiedussa on mahdollista opiskella verkossa matkailualan perustutkinnon lisäksi matkailualan ammattitutkinto, ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto sekä majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkinto.

Uutta osaamista työelämään moniosaajakoulutuksilla

Maaliskuussa 2023 Samiedussa alkaa uudenlainen moniosaajakoulutuskonsepti, jolla vahvistetaan opiskelijoiden laaja-alaista ammattiosaamista, luodaan monitaitureita työelämään ja parannetaan näin ympärivuotista työllistymistä. Moniosaajakoulutukset on koottu eri ammattialojen tutkintojen osista ja ne on suunniteltu työelämää ja osaajatarvetta kuunnellen.

– Nykyajan työelämä vaatii moniosaamista eri ammattialoilta. Esimerkiksi hotellien vastaanotoissa työskenteleviltä vaaditaan muitakin kuin huoneen varausjärjestelmän hallintaan liittyviä taitoja. Vastaanottovirkailija on multiosaaja, joka toimii tarvittaessa tarjoilijana, baristana, baarimikkona ja matkailuneuvojana, Tynkkynen kertoo.

Uudet koulutuskokonaisuudet ovat palveluosaaja, hostaaja ja consierge. Näistä kaksi ensimmäistä käynnistyy maaliskuussa 2023.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy