Suomi on ottanut Suomen luonnon päivän omakseen – suomalaiset lähtivät luontoon ja tuhannet someilivat luontojuhlastaan

Suomen luonnon päivänä Repoveden kansallispuisto juhli 20-vuotisjuhliaan, joihin osallistui noin 200 vierasta. Juhlapuheen piti Järvi-Suomen Luontopalveluiden aluejohtaja Raimo Itkonen Kuva: Tiina Hakkarainen/Metsähallitus

Suomi on ottanut luonnon oman juhlapäivän omakseen. Liput liehuivat. Suomalaiset iloitsivat luonnosta omaehtoisilla retkillään sekä järjestetyissä tapahtumissa. Suomen ladun Metsähotellit Kiilopäällä ja Partaharjulla keräsivät 750 luonnossa yönsä nukkuvaa, ja ainakin tuhat ihmistä retkeili kansallispuistojen opastetuilla retkillä. Some täyttyi sekä valtiovallan että kansalaisten Suomen luonnon päivän toivotuksista. Mikä on päivän suosion syy?

”Minulle tuli tippa linssiin, kun aamulla liput liehuivat kerrostalojen, omakotitalojen ja julkisten rakennusten saloissa”, sanoo Suomen luonnon päivän koordinaattori Heli Rekiranta. ”Tuntuu kertakaikkisen hienolta, että Suomen luonnon päivä on nyt vakiintunut liputuspäivä sen ansiosta, että vuodesta 2017 suomalaiset ovat innolla liputtaneet luonnolle sisäministeriön suosituksesta.”

Aihetunniste #SuomenLuonnonPäivä trendasi yksin Instagramissa yli 7 000 kertaa. Todellista somenäkyvyyttä on mahdotonta arvioida, sillä monet toivottivat ”hyvää Suomen luonnon päivää” ilman aihetunnistetta, ja päivän tunnelmia jaettiin myös vain luontoa ihaillen. Suomen luonnon päivänä vietettävä ja ilmiöksi noussut Nuku yö ulkona -tempaus keräsi yli 2 000 aihetunnistetta.

YLE Luonnon iltainen chat keräsi ihmisiä lehmäliven äärelle. Chatissa ihailtiin luonnon monimuotoisuutta hoitavia nelijalkaisia ”työntekijöitä”, muisteltiin lapsuuden niityillä laiduntavia eläimiä ja kerrottiin luontomuistoja.

Suomen luonnon päivä oli vahvasti esillä jo koko edeltävällä viikolla muun muassa kouluissa ja päiväkodeissa, joihin oli suunniteltu luontoteemaista ohjelmaa ja opetuskokonaisuuksia.

Miksi Suomen luonnon päivä on näin suosittu juhlapäivä?

Suomessa on paljon hienoja vakiintuneita ja virallisia juhlapäiviä. Suomen luonnon päivä on noussut suosiossaan kärkikastiin.

”Olisi mielenkiintoista, jos joku tekisi tutkimuksen Suomen luonnon päivän suosion kasvusta ja syistä. Sitran tuoreen tutkimuksen mukaan 91 prosenttia suomalaisista arvostaa luontoa, mutta tämä ei vielä selitä asiaa”, Rekiranta toteaa.

Suomen luonnon päivän ohjausryhmä on paitsi iloinnut päivän suosiosta myös pohtinut sen syitä.

Päivä on alusta asti ollut rento – jopa Suomi100-vuonna jolloin tapahtumat olivat monin tavoin juhlaviakin. Alusta alkaen on korostettu, että jokainen saa juhlia luontoa omalla tavallaan. Päivä kokoaa yhteen iloiseen juhlatunnelmaan valtiovaltaa ja kansalaisia sekä yrityksiä ja järjestöjä, ja vastakkainasettelu ja politikointi on jätetty pois. Muutama yhteen kokoava teema, kuten liputus, päivän juhlaleivonnainen mustikkapiirakka ja yhteinen aihetunniste, kokoavat rennon juhlinnan yhteen.

”Uskon että keskeisin syy on kuitenkin luontoon lähteminen – jokainen omalla tavallaan. Se konkretisoi päivän juhlan aiheen”, Rekiranta toteaa.

Suomen luonnon päivää vietettiin 11. kertaa. Sitä koordinoivaan ohjausryhmään kuuluvat Metsähallituksen Luontopalvelut, Sitra, Suomen latu, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen partiolaiset, Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto, Suomen ympäristökeskus SYKE, Sydänliitto ja YLE Luonto.

Kelit suosivat Suomen ladun järjestämää Nuku yö ulkona -tapahtumaa, jonka Metsähotelli Partaharjussa yöpyi arviolta 500 ihmistä. Metsähotelli järjestettiin myös Kiilopäällä. Kuva: Unna Päivinen/Suomen Latu
Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy