Taloyhtiöillä on kaksi vuotta aikaa varmistaa, että kaikissa asunnoissa on toimivat palovaroittimet

Asuinkiinteistön omistajilla, kuten taloyhtiöillä, on kaksi vuotta aikaa suunnitella asuntojen palovaroittimien hankinta sekä niiden huolto- ja ylläpitotoimet. Vuoden 2026 alusta nämä pelastuslaissa määritellyt velvollisuudet siirtyvät taloyhtiön vastuulle. Asukkaan tehtävänä on jatkossakin valvoa, että palovaroittimet toimivat. Hänen tulee myös ilmoittaa puutteista ja vioista. Perjantaina 1.12. on Palovaroitinpäivä.

Kaikissa asunnoissa tulee olla riittävä määrä toimivia palovaroittimia. Hankintojen ja kunnossapidon yhteydessä taloyhtiön ei tarvitse vaihtaa paristokäyttöisiä palovaroittimia verkkovirtatoimisiksi. Eikä toimivia palovaroittimia tarvitse välttämättä vaihtaa uusiin. Taloyhtiö kuitenkin vastaa kaikista palovaroittimista.

Hankittavat palovaroittimet voivat olla paristokäyttöisiä tai sähköverkkoon kytkettyjä. Palovaroittimien hankintavelvoite ei koske asuinrakennuksen yleisiä tiloja.

– Tärkeintä on, että palovaroittimet on asennettu kaikkiin asuntoihin, asuntokohtainen määrä on riittävä ja niistä pidetään suunnitellusti huolta, korostaa vanhempi asiantuntija Ilpo Leino Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Kiinteistöt tarvitsevat siirtymäajan valmistelujen tekemiseen

Lain sallima siirtymäaika tulee useille asuinrakennuksen omistajille tarpeeseen. Kahden vuoden aikana on tärkeää tehdä valmisteluja, jotta taloyhtiö voi kantaa vastuunsa heti vuoden 2026 alusta.

– Tehtävä ei ole mahdoton, mutta tekemistä kyllä riittää. Liikkeelle on hyvä lähteä siitä, että jokaisen asunnon palovaroittimien tarve kartoitetaan. Siinä otetaan huomioon toimivien palovaroittimien määrä, asunnon neliöiden määrä ja muoto sekä erityistä syttymisvaaraa aiheuttavat asiat, sanoo Leino.

Asunnon jokaisessa kerroksessa tulee olla riittävä määrä palovaroittimia, ja määrän arvioimisessa tulee siis ottaa huomioon myös tilojen muoto ja syttymisvaaraa aiheuttavat toiminnot, kuten akkujen lataaminen.

SPEK suosittelee, että palovaroitin sijoitetaan jokaiseen makuuhuoneeseen ja eteiseen. Jos asunnossa on useampi kerros, kannatta palovaroitin asentaa portaikon läheisyyteen. Lisäksi palovaroittimen voi sijoittaa olohuoneeseen, koska siellä on usein sähkölaitteita.

Taloyhtiöt saavat hyvän tietopaketin palovaroitinhankintojen suunnitteluun

SPEK on valmistellut asiantuntijaverkoston kanssa asuinkiinteistöille tukimateriaalia palovaroittimien hankinnan ja ylläpidon suunnittelua varten. Tulossa on muun muassa kysymys & vastaus -aineisto, jolla pyritään tarjoamaan tietoa taloyhtiöiden päätöksenteon tueksi. Aineisto julkaistaan tammikuun lopussa spek.fi-sivuilla.

Palovaroitinpäivänä 1.12. kannattaa pitää huolta omasta henkivartijasta

Perjantaina 1.12. vietetään Palovaroitinpäivää, joka päättää Paloturvallisuusviikon. Vastuu kodin palovaroittimien hankinnasta ja huollosta on vielä toistaiseksi suurimmaksi osaksi asukkaalla itsellään. Sen vuoksi on syytä tarkistaa, onko omassa katossa henkivartija ja toimiiko se varmasti.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy