Tiedeilta avaa vihreän vedyn kemiaa, vetytalouden haasteita ja Keski-Suomen vetystrategia

Timo Harju Jyväskylän kaupungin elinkeinopalveluista (vas.), Karoliina Honkala Jyväskylän yliopistosta ja Mikko Lappalainen VTT Oy:stä ovat asiantuntijoina vetytaloutta käsittelevässä Tiedeillassa 30.1.

Jyväskylän yliopiston Tiedeillassa otetaan selvää vetytaloudesta, jolla halutaan vähentää hiilidioksidipäästöjä energiantuotannossa, teollisuudessa ja liikenteessä. Mitä on vihreä vety ja miten sitä valmistetaan? Onko Keski-Suomella jo vetystrategiaa?

Vetytalouden suhteen odotukset ovat korkealla Euroopassa. Vetymarkkinoilla tähtäimessä on vihreä vety, jonka avulla voitaisiin vähentää merkittävästi hiilidioksidipäästöjä.

Vihreästä vedystä voitaisiin valmistaa jatkossa hiilidioksidipäästäjä tehokkaasti leikkaavia polttoaineita, terästä ja lannoitteita. Myös energian siirtämisessä ja varastoimisessa vihreää vetyä tarvitaan.

  • Mitä on vihreä vety ja miten sitä valmistetaan?
  • Mitkä ovat vedyn teollisen valmistamisen haasteet?
  • Millaista teollisuutta ja liiketoimintaa vety tuo tullessaan Keski-Suomeen?

Tiedeillassa asiantuntijoina ovat professori Karoliina Honkala Jyväskylän yliopistosta, diplomi-insinööri Mikko Lappalainen Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:stä ja ohjelmapäällikkö Timo Harju Jyväskylän kaupungin elinkeinopalveluista.

Karoliina Honkala tutkii vedyn katalyysikemiaa Jyväskylän yliopiston kemian laitoksella ja Nanotiedekeskuksessa. Hänen tavoitteenaan on kehittää entistä tehokkaampia ja taloudellisempia katalyyttejä, joiden avulla voidaan tuottaa vihreää vetyä.

Tiedeillassa hän kertoo, miten vihreää vetyä valmistetaan vedestä elektrolyysillä. Hän kertoo, millaisia haasteita liittyy vedyn valmistusta tehostavien katalyyttien kehittämiseen.

Mikko Lappalainen Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:stä kertoo Tiedeillassa vihreän vedyn teollisesta valmistamisesta ja siihen liittyvistä haasteista. Suurimmat haasteet liittyvät hänen mukaansa koko vihreän vedyn arvoketjun kannattavuuteen.

Timo Harju Jyväskylän kaupungin elinkeinopalveluista kertoo tilannekuvan Keski-Suomessa vetystrategiasta.

Tiedeilta järjestetään Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähteessä Tietoniekka-tilassa tiistaina 30.1. klo 18.00-19.30. Tilaisuudesta on myös verkkolähetys. Tilaisuuden järjestämiseen osallistuu Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskus, joka täyttää tänä vuonna 20 vuotta.

Jyväskylän yliopisto

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy