Tulossa Elinsiirtoviikko 7.–14.10.2023

Elinsiirtoviikkoa vietetään Suomessa 7.–14.10.2023. Euroopan elinluovutuspäivä on lauantaina 7.10. Elinsiirtoviikolla muistutetaan elinluovutustahdon ilmaisemisen tärkeydestä. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Kuolemansa jälkeenkin elinluovuttaja voi auttaa monia ja pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen.

Lähes 500 ihmistä odottaa Suomessa pääsyä elinsiirtoon. Elokuun loppuun mennessä on tehty 320 elinsiirtoa. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Elinsiirtoa odottavia menehtyy, koska sopiva siirrännäinen ei löydy ajoissa.

Elinsiirtoviikolla muistutetaan elinluovutustahdon ilmaisun tärkeydestä.

– Suomalaiset suhtautuvat elinluovutukseen myönteisesti ja tuntevat elinluovutusta koskevan lain hyvin, mutta liian harva on ilmaissut elinluovutustahtonsa, sanoo KYLLÄ elinluovutukselle toiminnasta vastaavan Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Elimensä olisi valmis luovuttamaan kuolemansa jälkeen 83 prosenttia suomalaisista, vain kahdeksan prosenttia kieltää luovutuksen. Kuitenkin vain kolmasosa, eli 38 prosenttia, on ilmaissut tahtonsa. (Kansalaisten käsitykset elinluovutuksesta, 2023, Kantar, Munuais- ja maksaliitto)

Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Moni ajatteleekin, että elinluovutuskorttia, tai muuta tahdon ilmaisua, ei enää tarvita. Mahdollisen luovuttajan tahto on kuitenkin aina pyrittävä selvittämään, ja elinluovutuksen mahdollisuudesta ja sen merkityksestä on keskusteltava läheisten kanssa. Lompakosta löytyvä elinluovutuskortti, tai merkintä OmaKannassa, kertoo tahdon selkeästi läheisillekin. Elinluovutustahdon ilmaiseminen varmistaa siis oman tahdon toteutumisen, selkeyttää elinluovutusprosessia ja nopeuttaa ihmishenkien pelastamista.

Elinsiirto pelastaa saajansa hengen tai ainakin parantaa elämänlaatua merkittävästi. Moni palaa opiskelemaan tai töihin ja voi elää täysin normaalia elämää. Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, haiman-, keuhkon-, sydämen- ja ohutsuolensiirtoja.

Elinsiirtoviikkoa vietetään 7.–14.10. Euroopan elinluovutuspäivä on lauantaina 7.10. Viikon ohjelmassa on jääkiekko-ottelu, valokuvanäyttely, etäluento ja paikallisia tapahtumia. Lisätietoa Elinsiirtoviikosta saa osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi/elinsiirtoviikko.

Munuais- ja maksaliitto

 

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy