Yksityisteiden peruskorjauksiin rahaa tarjolla ennätyspaljon

18.3.2023, Suomen tieyhdistys

Yksityisteiden peruskorjaukset ovat ajankohtaista suurella osalla suomalaisista tiekunnisa kun korjausvelkaa on kerätty vuosikymmeniä. Oman tiekunnan tiet kannattaisi nyt hoitaa kuntoon, koska hyväkuntoinen tie säästää suoraan vuotuisissa kunnossapitokuluissa ja on hyvä sijoitus tuleviin vuosiin tai jopa vuosikymmeniin.

– Rahaa on tarjolla ennätyspaljon ja nyt pitäisi kiireellä lähteä tiekunnissa tutkimaan tien ja etenkin siltojen kuntoa. On suorastaan pöljää jättää tällainen rahoitusmahdollisuus käyttämättä, kun rahaa on tarjolla vähintäänkin riittävästi, sanoo Simo Takalammi Suomen Tieyhdistyksestä.

Takalammi muistuttaa valtionavustusten rahamäärän olleen pitkään muutamassa miljoonassa, mutta nyt budjetissa rahaa on varattu 23 miljoonaa euroa ja tämän päälle 44 miljoonaa euroa aiemmilta vuosilta käyttämättä jäänyttä rahaa. Nyt on hyvä mahdollisuus hoitaa omat tiet kuntoon ja kuroa umpeen pitkään kerrytettyä korjausvelkaa.

Satakunnassa yksityisteiden merkitys on hyvin suuri niin maa- ja metsätalouden kuin asumisen ja vapaa-ajan asumisen suhteen. Huoltovarmuus on noussut aivan uuteen arvoon ja yksityistieverkosto on huoltovarmuuden kannalta erittäin tärkeä.

Takalammin mukaan Suomessa yksityisteiden tienpitoa tehdään tehokkaasti ja yhteiskunnan avustukset peruskorjaushankkeille on erinomainen kädenojennus tieosakkaille.

– Erityisesti sillat huolestuttavat niiden sisältämän suuren riskin vuoksi ja onhan siltaremontti aina erittäin suuri projekti tiekunnillekin, tiivisti näkemyksensä Tieyhdistyksen Simo Takalammi Lahdessa.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy