Pormestari Vartiainen tapasi New Yorkin pormestarin ja osallistuu puhujana Yhdysvaltojen pormestarien konferenssiin – osallistujat tapaavat myös presidentti Joe Bidenin Valkoisessa talossa

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen ja New Yorkin pormestari Eric Adams. (Kuva: Helsingin kaupunki)

18.1.2023, Helsingin Kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen on Yhdysvalloissa työmatkalla 17.–20. tammikuuta. Vartiainen osallistuu matkan Washington-osuuteen Yhdysvaltojen ulkoministeriön kutsusta. Matkan alussa Vartiainen tapasi New Yorkin pormestari Eric Adamsin. Kyseessä oli ensimmäinen Helsingin ja New Yorkin pormestarin tapaaminen. Viimeisenä matkapäivänä “The United States Conference of Mayors – 91st Winter Meeting” -konferenssiin osallistuvat pormestarit tapaavat presidentti Joe Bidenin ja hallinnon ylintä johtoa Valkoisessa talossa.

Pormestari Vartiaisen ja pormestari Adamsin tapaamisessa keskusteltiin Helsingin ja New Yorkin kaupunkikehityksen painopisteistä uusien yhteistyömahdollisuuksien tunnistamiseksi sekä kansainvälisen turvallisuus- ja geopoliittisen tilanteen vaikutuksista kaupunkeihin.

Vartiainen tapasi tiistaina New Yorkin pormestarin lisäksi myös muita kaupungin edustajia kuten New Yorkin kaupungin kansainvälisistä asioista vastaavan komissaari Edward Mermelsteininsekä Bloomberg Philanthropies -säätiön johtoa.

Washingtonissa pormestari osallistuu “The United States Conference of Mayors – 91st Winter Meeting” -konferenssiin 18.–20. tammikuuta. Pormestari puhuu tapahtumassa useissa ohjelmaosuuksissa, muun muassa viha- ja ääriajatteluun sekä niiden aiheuttamaan väkivaltaan liittyvässä osuudessa kertoen Helsingin toimenpiteistä kielteisen kehityksen estämiseksi.

”Yksikään globaali haaste ei ratkea ilman kaupunkeja ja niiden välistä kansainvälistä yhteistyötä. Oli kyse sitten turvallisuudesta, ilmastonmuutoksesta tai kestävästä taloudesta, kaupungit voivat jatkuvasti oppia toisiltaan. Arvostan mahdollisuutta tuoda esille Helsingin kaupungin ratkaisuja muun muassa turvallisuuden ja eriarvoistumiskehityksen kysymyksiin, jotka heijastuvat suoraan kaupunkilaisten arkeen ja palveluihin. Matkan aikana käytävät keskustelut ovat äärimmäisen tärkeitä niin Helsingin kuin koko Suomen kannalta”, pormestari Juhana Vartiainen sanoo.

Perjantaina konferenssiin osallistuvat pormestarit tapaavat Valkoisessa talossa kokouksen ja vastaanoton merkeissä presidentti Joe Bidenin ja Yhdysvaltojen ylintä hallintojohtoa.

Pormestari Vartiaisella on Washingtonissa myös useita muita tapaamisia. Hän tapaa muun muassa Yhdysvaltojen presidentin erityisavustaja ja National Security Councilin erityisneuvonantaja Joshua Geltzerin sekä Yhdysvaltain ulkoministeriön poliittisten asioiden aliulkoministeri Victoria Nulandin. Tapaamiset liittyvät erityisesti turvallisuuskysymyksiin ja niihin on kutsuttu mukaan yhdysvaltalaisia ja eurooppalaisia pormestareita; Euroopasta pormestari Vartiaisen lisäksi Antwerpenin ja Nürnbergin kaupunkien pormestarit sekä Münchenin apulaispormestari. Tapaamisten keskiössä on tiedonvaihto amerikkalaisten ja eurooppalaisten pormestarien välillä sekä suhteiden tiivistäminen. Keskustelussa on myös Venäjän rooli disinformaation ja antidemokraattisten liikkeiden edistämisessä.

Lisäksi pormestari vierailee Washingtonissa tutkimuslaitos Brookings Institutionissa.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy