Suomen Metsäyhdistys ry
Entinen EU:n komissaari, Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn vaatii Forest.fi:n haastattelussa vertailukelpoista tutkimustietoa metsien hiilinieluista päästökauppajärjestelmän tueksi.
Suomen pankin pääjohtaja, EU:n komission entinen varanpuheenjohtaja Olli Rehn arvostelee Forest.fi:n haastattelussa EU:n metsien hiilinieluihin perustuvaa päästökauppajärjestelmää. Arvostelu kohdistuu tutkitun tiedon puutteeseen. Rehnin mukaan kaupattavien nieluyksiköiden todentaminen ja vertailukelpoisuus vaikuttavat olevan epävarmalla pohjalla.
”Tarvitsemme nykyistä parempaa ja mittauksiin perustuvaa tutkittua tietoa. Hiilinielujen laskentaa ja todentamista toteutetaan jäsenmaissa hyvin erilaisin menetelmin, eivätkä tiedot ole täysin vertailukelpoisia keskenään. Tämä asettaa jäsenmaat eriarvoiseen asemaan”, Rehn sanoo Forest.fi:lle.
Metsien ja maaperän hiilinielujen mittaus on ollut iso puheenaihe Suomessa. Puun määrä on edelleen lisääntynyt metsissä ja puusto säilyi hiilinieluna, mutta tämä ei ole enää Suomessa riittänyt kattamaan metsien maaperän kasvaneita päästöjä.
Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomen metsien hiilinielut ovat kääntyneet päästölähteeksi. Kummastusta on herättänyt, että toisessa metsäisessä pohjoismaassa Ruotsissa metsät ovat olleet merkittävä hiilinielu.
Metsälehden haastatteleman Luonnonvarakeskuksen asiantuntijan mukaan täysin erilaiset tulokset verrattuna Ruotsiin selittyvät erilaisilla tutkimusmalleilla.
Uhkakuvissa on väläytetty, että Suomi voisi tutkimusmallin takia joutua maksamaan esimerkiksi Romanialle kompensoivista ilmastotoimista, koska se ei täytä EU:n hiilinielutavoitetta.
Rehn muistuttaa Forest.fi:n haastattelussa metsien hiilinielujen pienentyneen useissa EU-maissa. Näin on tapahtunut Suomen ohella myös muissa metsävaroiltaan merkittävissä maissa, kuten Ruotsissa, Saksassa ja Ranskassa.
”Nielujen kehitys myös jatkuu epävarmana. Metsätiedepaneelin puheenjohtaja Antti Asikainen on todennut, että EU-maiden metsänielujen ennakoidaan lähitulevaisuudessa painuvan jopa alle puoleen reilun vuosikymmenen takaisesta tilanteesta”, Rehn sanoo.