Kaasunsiirtoyhtiöt saivat valmiiksi Pohjoismaiden ja Baltian vetykaasuputkiston (Nordic-Baltic-Hydrogen-Corridor, NBHC) esiselvityksen

Gasgrid Finland

Suomen, Viron, Latvian, Liettuan, Puolan, Viron ja Puolan kaasunsiirtoyhtiöt sekä saksalainen Ontras ovat saaneet onnistuneesti päätökseen pohjoismaisbalttilaisen vetykaasukäytävän (NBHC) esiselvitykset. Selvityksessä, joka käynnistettiin tammikuussa 2024, määritellään keskeiset edellytykset NBHC-vetyputkiston toteuttamiselle, jonka tavoitteena on kuljettaa uusiutuvaa vetyä näiden kuuden maan välillä.

Esiselvityksessä huomioidaan kattavasti putkiston tekniset, lainsäädännölliset, yhtiöiden väliset ja taloudelliset näkökohdat, jotka ovat tarpeen putkiston toteuttamiseksi. Vetyinfralla on ratkaiseva rooli Euroopan unionin hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteiden saavuttamisessa EU:n alueella tuotetulla ja edelleen siirretyllä vedyllä.

Pohjoismaiden ja Baltian alueella on merkittävää uusiutuvan vedyn tuotantopotentiaalia, joka arvioitiin esiselvityksen perusteella olevan noin 27,1 miljoonaa tonnia (Mt) uusiutuvaa vedyn tuotantoa (maalla ja merellä tuotettu tuuli- ja aurinkovoima) vuoteen 2040 mennessä. Rakennettavan NBHC-vetyputkiston tavoitteena on vastata Keski-Euroopan vedyn markkinapotentiaaliin.

Vuoteen 2040 mennessä NBHC-vetyputkiston ennustetaan siirtävän vuosittain jopa 2,7 miljoonaa tonnia (Mt) uusiutuvaa vetyä maiden välillä. Esitutkimus osoitti, että NBHC voi olla yksi ensimmäisistä rajat ylittävistä vetyputkistoista Euroopassa. NBHC-putkiston halkaisijaksi on tällä hetkellä suunniteltu 1 200 mm (48 tuumaa) ja siinä on useita kompressoriasemia. Putkiston pituus on noin 2 500 kilometriä.

”Yhteishankkeemme avulla mukana olevat vedynsiirtoyhtiöt luovat perustan vetytalouden markkinalle näissä kuudessa Euroopan valtiossa. Rajat ylittävä yhteistyö vedyn tuottajien, siirtäjien ja kuluttajien välillä on merkittävä tekijä energiamurroksen onnistumiselle Euroopassa”, toteavat hankekumppanit yhdessä.

“Suomessa on erinomaisesti toimiva energiajärjestelmä ja olemmekin avainroolissa tässä yhteishankkeessa. Itämerta ympäröivillä EU:n jäsenvaltioilla on paljon kokemusta alueellisesta yhteistyöstä infrastruktuurien yhteenliittämisessä esimerkiksi kaasun- ja sähkönsiirron osalta.
Meillä on kaikki edellytykset onnistua vetyteollisuuden kehittämisessä: erinomaiset puhtaan energian resurssit, vahvat energiansiirtoverkot, kilpailukykyinen sähkön hinta sekä korkea teknologinen osaaminen. Vetytalous parantaa Itämeren alueen ja koko Euroopan huoltovarmuutta ja turvallisuutta, tuo kaivattua joustoa energiajärjestelmään sekä luo uusia investointeja ja työpaikkoja“, toteaa Gasgridin toimitusjohtaja Olli Sipilä.

NBHC-hanke on tärkeä osa Euroopan siirtymistä kestävään ja hiilidioksidipäästöjä vähentävään energiajärjestelmään, sillä se tukee EU:n ilmastotavoitteita ja tehostaa alueellista energiayhteistyötä. Suunnitellulla vetyputkistolla voidaan merkittävästi tukea EU:n hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteita yhdistämällä puhtaan vedyn tuotantoa ja kulutusta kuuden jäsenvaltion kesken. Rakennettava putkisto voi parhaimmillaan vähentää hiilidioksidipäästöjä jopa 37 miljoonalla hiilidioksidiekvivalenttitonnilla vuodessa vuoteen 2050 mennessä. Putkisto parantaa energian toimitusvarmuutta ja toimitusten moninaisuutta Euroopassa, yhdistää kotimaisen uusiutuvan vedyn tuotantoa nykyisiin ja uusiin vedyn kuluttajiin sekä vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Huhtikuussa 2024 Euroopan komissio myönsi NBHC-hankkeelle yhteistä etua koskevan (PCI) aseman osana ”Baltic Energy Market Interconnection Plan for Hydrogen” (BEMIP Hydrogen) -hanketta. PCI-status mahdollistaa EU:n hankerahoituksen hakemisen ja nopeutetut lupamenettelyt hankkeen toteuttamiseksi.

Siirtoverkkoyhtiöt suunnittelevat tehdyn esiselvityksen jälkeen hankkeen toteutettavuusselvityksen aloittamista. Selvitys kattaa hankkeen yksityiskohtaisemman teknisen suunnittelun sekä kaupallisen ja taloudellisen arvioinnin sekä pohjoismais-balttilaisen vetykäytävän yksityiskohtaisemman toteutusaikataulun.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy