Oilonin LN30-poltin on alittanut NOx-päästötason 20 mg/Nm³ saksalaisessa kaukolämpölaitoksessa. NOx-päästöt vähenivät vanhaan polttimeen verrattuna lähes 90 prosenttia. Oilon näkee vähäpäästöisille polttimille laajat markkinat Euroopassa.
Oilonin uuden LN30-polttimen typpioksidipäästöt (NOx) ovat osoittautuneet poikkeuksellisen alhaisiksi. Kun laite korvasi vanhan kaasupolttimen saksalaisessa kaukolämpölaitoksessa, NOx-päästöiksi mitattiin alle 20 mg/Nm³. Se on selvästi alle Euroopan unionin uuden päästörajan, joka on 100 mg/Nm³. Tulos tarkoittaa, että kaukolämpöä voidaan tuottaa huomattavasti nykyistä pienemmillä päästöillä, erityisesti vanhemmissa kattilajärjestelmissä.
”Nämä tulokset ovat vallankumouksellisia. Tämä on hieno uutinen laitosten omistajille, joiden on noudatettava tiukentuvia päästömääräyksiä. Ennen kaikkea se on iso asia ympäristön kannalta”, sanoo Phillip Schiffer, Oilonin saksalaisen jälleenmyyjän Kolb Steamtecin toimitusjohtaja.

”Muut polttimien valmistajat eivät ole päässeet lähellekään näin alhaisia NOx-tasoja säkkipesäkattilassa.”
Oilon ja Kolb Steamtec ottivat polttimen käyttöön Kolb Steamtecin asiakkaan GGZ Zschopaun kaukolämpölaitoksessa lähellä Dresdeniä syksyllä 2024. Oilonin LN30-polttimen teho on 3,7 MW ja se korvasi vanhan polttimen säkkipesäkattilassa. Polttoaineena on maakaasu.
Vanhan polttimen NOx-taso oli noin 150 mg/ Nm³. Polttimen vaihto on pienentänyt päästöjä siis lähes 90 prosenttia. Tämä taso on pysynyt marraskuusta 2024 lähtien.
”LN30-poltin on uusi tuote. Tämä on ensimmäinen kerta, kun olemme voineet ottaa sen käyttöön säkkipesäkattilassa. On hienoa huomata, että meillä on maailman puhtain poltin isolla marginaalilla”, sanoo Oilonin liiketoimintajohtaja Olli Tevä.

Vihreä siirtymä käytännössä
Ennätyksellinen NOx-päästötaso saavutettiin kolmen prosentin jäännöshapella ja ilman savukaasujen kierrätystä (FGR). FGR vähentää polttimien päästöjä, mutta samalla se alentaa energiatehokkuutta, lisää polttoaineen kulutusta ja on kallis asentaa.
Säkkipesäkattiloita käytetään kaukolämpölaitosten lisäksi teollisissa prosesseissa, maataloudessa, suurissa kiinteistöissä ja laivoissa. Oilonin polttimien päästöt ovat kilpailijoita pienempiä myös muissa kattilatyypeissä.
”Kolmivetokattiloissa Oilonin NOx-tasot ovat alle 10 mg/Nm³, kun muilla valmistajilla päästöt voivat olla 50–60 mg/Nm³”, Kolb Steamtecin Philipp Schiffer sanoo.
Lämpölaitosten NOx-päästöjen raja määritellään Euroopan unionin MCPD-direktiivissä. Rajat vaihtelevat laitoksen koon ja tyypin mukaan. Nyrkkisääntö on, että kaasukäyttöisissä laitoksissa typen oksidien on oltava alle 100 mg/Nm³ tammikuusta 2025 alkaen. Jos päästöt eivät alita rajaa, laitoksen täytyy uusia teknologiaa.
”Tätä on vihreä siirtymä käytännössä. Olemme ylpeitä, kun voimme tuoda markkinoille tulevaisuuden kestävää energiateknologiaa. Se palvelee vuosikymmeniä”, Oilonin Olli Tevä sanoo.
Euroopan ympäristökeskuksen mukaan energiantuotannon NOx-päästöt ovat vähentyneet Euroopan unionissa noin 60 prosenttia vuodesta 1990 lähtien. Kehitys on päästörajoitusten ja uuden teknologian ansiota.
Kolb Steamtec on erikoistunut höyry-, kuumavesi- ja kuumaöljykattiloiden suunnitteluun, valmistukseen ja huoltoon. Vuonna 1962 perustettu yritys työllistää 60 henkilöä ja toimii kaikkialla Saksassa.
Oilon on suomalainen polttimien ja teollisuuslämpöpumppujen valmistaja. Perheomisteisella cleantech-yrityksellä on tehtaita Suomessa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Oilon työllistää maailmanlaajuisesti lähes 400 henkilöä ja sen liikevaihto oli vuonna 2024 noin 75 miljoonaa euroa.
Oilon on kansainvälinen energiateknologiayritys, jonka tuotteet tukevat kestävää kehitystä vähentämällä päästöjä suoraan ja mitattavasti. Oilonin tavoitteena on edistää kestävää kehitystä ja toimia esimerkkinä ilmastonmuutoksen torjunnassa. 60-vuotiaana perheyrityksenä Oilon haluaa säilyttää ympäristön myös tuleville sukupolville.
Oilon valmistaa laadukkaita lämpöpumppuratkaisuja, jotka sopivat jopa vaativimpiin teollisiin käyttötarkoituksiin, ja on matalapäästöisen polttotekniikan edelläkävijä vuosikymmenten kokemuksella.